4 trender inom webbdesign 2015

g54g4gn

Flat design (platt design) är här för att stanna

Även om du sitter och njuter av dagens första kopp kaffe vill jag att du genast ställer ifrån dig den, släpper allt du har att göra och beger dig till din webbplats stilmallar. Style.css alltså. Där vill jag att du genast raderar allt som har att göra med skuggor, övertoningar, texturer eller annat som ger dina designelement djup. Webbens 3D-era är över gott folk. Platt design (flat design på engelska) cementerade på allvar sin plats 2014 och den är definitivt här för att stanna.

Den innebär att du istället för att sträva efter att få din design att se så ”verklig” ut som möjligt genom olika effekter, använder en mer minimalistisk och avskalad design med en tvådimensionell och platt yta, solida färger, designelement utan 3D-djup, typografi och enkla ikoner. Studera till exempel designutvecklingen i Apples operativ för iPhone och iPad. I den senaste versionen iOS 8 ser du inga spår av de skuggor och gradienter etc. som dominerade de tidigare versionerna. Nu är det platt som gäller i äppelriket och som Apple gör har ju vi andra en tendens att också göra…

Dekorationer och pynt får stå tillbaka till förmån för innehållet som är det viktigaste. Enkelt och utan krusiduller. Resultatet blir renare, snyggare och mer överblickbart. Dessutom går sajten betydligt snabbare att ladda och det gillar både användare och sökmotorer.

Mer tonvikt på typografi

Som bekant innebär typsnitt på webben idag så mycket mer än de klassiska – men ack så tråkiga – Arial, Times New Roman, Verdana, Trebuchet MS m.fl. Alltså de typsnitt som förr kallades webbsäkra, men som inte gör någon med lite känsla för det visuella glad. Som tur är har du idag betydligt större möjligheter att göra din webbplats till en typografisk fröjd för ögat, där texten står i centrum inte bara för budskapet utan också för designen.

Traditionellt har typsnittskit som gjort det möjligt att pryda sin webbplats med tjusiga typsnitt som går bortom det vanliga varit ganska dyra, vilket medfört att den som var sugen på en sajt dominerad av typografi behövt en större budget. Men det har förändrats. Idag kan du köpa billiga typsnitt, eller till och med ladda hem dem gratis i form av Google Fonts, vilket gör det möjligt för designers att oavsett storlek på plånboken skapa fantastiska typografiska verk på webben.

Responsiv webbdesign är inte längre ett val utan ett måste

Idag surfar vi bara mer och mer med våra mobila enheter, dvs mobiltelefoner och surfplattor. Det gäller mig, och det gäller säkert dig också. Många har till och med nästan övergett datorn under sina surfäventyr. Men trots att denna utveckling är uppenbar för alla som inte bott under en sten i skogen under de senaste åren, stöter jag alltför ofta på webbplatser som inte är mobilvänliga, dvs inte använder responsiv webbdesign.

Detta är alltså ingen ny trend, den mobila revolutionen bröt som sagt ut för länge sen. Och vad det innebär är att responsiv webbdesign inte längre är ett val för företag och organisationer utan ett måste. Det är inte längre okej att utsätta dina besökare för en webbplatsupplevelse där de måste zooma och scrolla åt alla håll för att ta del av vad du har att erbjuda. 2015 kommer därför trenden – eller ska vi säga normen istället – med responsiv design bara fortsätta och kanske förhoppningsvis få med sig de sista gammeldesignskramarna. Om inte annat kanske argumentet att mobilvänlighet numera är en rankingfaktor hos Google kan bita på skeptikerna.

Själv har jag gjort det enkelt för mig själv genom att använda det responsiva WordPress-temat Divi från Elegant Themes som utan att du behöver göra något extra ser till att alla besökare blir nöjda och glada, oavsett vilken skärm de surfar på.

Card Design i bästa Pinterest-stil fortsätter sin frammarsch

I brist på ett bra svenskt ord kallar jag det här fenomenet för dess engelska namn, Card Design. Designen är inspirerad av hur exempelvis Pinterest är uppbyggt med ”kortliknande” content-boxar som är placerade under och bredvid varandra i ett aldrig sinande flöde.

Förutom att det ser fantastiskt tjusigt ut så är card design perfekt för responsiva webbplatser eftersom korten enkelt kan placera om sig beroende vilken typ av enhet som besökaren surfar med. Och det sias om att 2015 blir Pinterests år, så kan vi räkna med att fler och fler kommer hoppa på card design-tåget.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s