Vad är webbdesign?

Webbdesign avser hantverket att ge en webbplats en grundläggande grafisk design som oftast styrs av märkspråk. Till det hör att bestämma storlekar på och placering av ytor,typografi, färgskalor, manér eller stil för bilder, ikoner, logotyper och andra grafiska element.

web-design-services-page.png

”Webbdesign” består ofta av flera steg, alla dessa steg är en viktig del av processen att skapa en användarvänlig webbplats.

  • I det första steget skapar en grafisk formgivare eller art director skisser och beskrivningar av sidornas tänkta utseende enligt ovan, ofta i något rit- eller illustrationsprogram, dessa skisser kallas grafisk design.
  • I det andra steget överför utvecklare formgivarens skisser och idéer till HTML-kod, stilmallar, server-side-program, javascript-kod och andra filer. Detta kan göras med verktyg såsom webbeditorer, eller direkt i det innehållshanteringssystem som webbplatsen använder.

Båda dessa steg ingår i begreppet webbdesign[1]; det andra steget betecknas dock ofta som implementering av designen eller helt enkelt som utveckling av design.

En webbplats har också andra egenskaper som kräver design. Att skapa webbplatsen funktioner, och detaljer i dessas egenskaper, brukar ofta kallas interaktionsdesign. Hur webbplatsens innehåll är uppdelat och länkat inom sig kan betecknas informationsstruktur eller inkluderas som en del av en informationsdesign. Detta är ett viktigt steg isökmotoroptimerings synpunkt.

Alla dessa områden tangerar eller överlappar varandra. Ett tydligt exempel är menyer och navigationssystem på en webbplats, som inkluderar alla tre slagen av design [2]. Beteckningen ”webbdesign” syftar därför på mer än bara den grafiska eller visuella designen.

I både den första (kreativa) fasen, och i den andra (implementeringen i kod), är det viktigt för webbdesignen att ta hänsyn till kraven på tillgänglighet. Vissa designlösningar (form- eller kodmässiga) gör webbplatser mindre tillgängliga.

urban-geek-web-design-homepage-04.jpg

I projekt för att utveckla större webbplatser samarbetar ofta ett helt team, med skilda roller, för att skapa alla aspekter på webbplatsens totala ”design”.

Den snabbt växande marknaden för webbdesign till Open Source baserade innehållshanteringssystem (från Engelskans Content Management System, kort CMS) är oftast styrda av så kallade ”templates” (mallar) eller ”themes” (teman). Här avses en design vara en komplett mall eller tema som hanterar alla de ovannämnda delarna med CSS, HTML,Javascript osv. Dessa mallar utgår oftast från innehållshanteringssystemets grundstruktur och styr hur dess funktioner och grafiska element ska visas.

En av de första som använde uttrycket webbdesigner var KG Jonsson-Finne i flertal föredrag och seminarier 1995 i den grafiska branschen. I hans bok ”Internet brev- text- och bildhantering” bokförlaget Spektra 1996 ISBN 91-7136-468-4 beskrivs det kommande yrket på sidan 121.

2 reaktioner på ”Vad är webbdesign?

  1. Jag kunde programmera som dig när jag var yngre, dom kunskaperna är dock föråldrade sedan ett par sekel tillbaka 😉 Nuförtiden så får jag anlita en webbdesigner som du om jag vill ha något gjort på min hemsida.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s